Website publiceren met GIT

Geplaatst door

Zo, we hebben een website opgezet. Nu gaan we hem online zetten.

Dit is het derde artikel in een serie van ontwikkelaars blogs. Hierin leggen we ontwikkelaars, amateur en professioneel, uit hoe agicshosting u kan helpen met uw project. Kijk voor alle artikelen in deze categorie op: https://agics.nl/blog/category/webhosting/ontwikkelaars-blogs/

Agics Hosting heeft git ondersteuning in zijn pakketten. Laten we dit eens opzetten. Eerst log ik in op mijn hosting account. Daar is nog niet veel te zien.

Onder het kopje Plesk Apps vinden we Git. We openen deze.

Eerst moeten we een externe Git opslag toevoegen. Herinner je je de git link nog ? Dat is wat je nodig hebt. Gebruik wel de git link (dus niet de https). In de git link zit namelijk je gebruikersnaam. Het systeem pikt dit op en vraagt om een SSH Openbare sleutel. Deze is nodig om in te loggen op je privé account.

Deze sleutel moet aan je Github account worden toegevoegd. Het werkt als een wachtwoord om in te loggen op je account. In Github doe je dat door op je account te klikken -> settings -> SSH and GPG key -> New SSH Key. Kopieer de sleutel van de hosting account en plak hem in Github. Thats it.

Klik nu Ok. Je account wordt gekloond.

Kijk, daar zien we onze commit. Je website is nu beschikbaar.

Gebruik je net als ik Laravel, dan zijn nog wat acties nodig. Laravel is namelijk niet 1:1 te kopiëren. We dienen composer te gebruiken om dependencies te installeren, het .env bestand moet worden aangemaakt en we dienen de root van de website naar public te verwijzen. Dit kan allemaal direct van het hosting interface, maar wordt uitgelegd in een toekomstig blog artikel.

Oke, laten we wat instellingen bekijken. Kies voor Repository-instellingen. We zien dit.

We zien dat de publicatiemodus op Automatisch publiceren staat. Dat betekend dat als er een update is op de Master Branch deze meteen wordt verwerkt. Je kunt die Branch natuurlijk ook veranderen, maar Master is de standaard instelling. Precies wat we willen. Hiervoor is wel wat nodig. Namelijk een Webhook. Deze URL zien we ook. Als we deze url toevoegen aan GitHub dan zal Github deze url aanroepen als je een update naar de Master pushed. Uw Agics Hosting account weet dan dat er een update is en voert het pull commando uit. Dat zorgt ervoor dat uw website wordt geüpdatet. Voegt u de URL niet toe dan kunt u dit commando alsnog handmatig uitvoeren op uw hosting account. Laten we aan de slag gaan. We kopieren de webhook link naar Github. Je vindt webhooks in de settings tab van je project.

Oke, laten we een wijziging maken. Terug naar Visual Code. Laten we de title Laravel veranderen in “Eigen Website”.

Zie dat het gewijzigde bestand meteen wordt aangegeven in Visual Code. De M staat voor Modified. Nou, maken we een commit (dat kan direct van Source control, maar laten we een reeks commando’s gebruiken.

git add .
git commit -m "Changed name to eigen website"

Dus eerst voegen we alle wijzigingen toe, dan maken we een commit. Is de website nu aangepast ?

Nee ! We zitten namelijk in de develop Branch. Dat is goed, anders zouden al je commits meteen zichtbaar worden. Dus we moeten meer doen. We maken een merge naar master.

git checkout master
git merge develop

Dus, eerst gaan we naar de Master Branch. Daarna voegen we de wijzigingen van develop in de master Branch.

Blijft een ding over, alles naar Github pushen.

git push

Laten we kijken in de Agics account.

Kijk! Onze commit tekst. Laten we de website controleren.

Ja hoor ! De update is doorgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *