Git opzetten.

Geplaatst door

Oke, tijd om aan de slag te gaan. We gaan een nieuwe website bouwen en deze met GIT beheren. Eerst registreer ik een domein en neem een Medium Hosting pakket van Agics Hosting:

Dit is het tweede artikel in een serie van ontwikkelaars blogs. Hierin leggen we ontwikkelaars, amateur en professioneel, uit hoe agicshosting u kan helpen met uw project. Kijk voor het eerste artikel op: https://agics.nl/blog/git-introductie/

Ik heb al een domein eigen-website.com. En deze link ik aan mijn pakket. Ik neem dus enkel hosting af. De prijs is 23.88 per jaar inclusief BTW.

De bestelling is betaald en ik krijg direct een mail met mijn toegang gegevens. Ik kan dus nu inloggen op mijn account. Dat doe ik echter nog niet. De standaard pagina die Agics online zet is goed genoeg voor nu. Het gratis SSL-certificaat is ook al geïnstalleerd zie ik.

We loggen nu in op onze Github (of welke ander) account die we hebben gemaakt. Ik gebruik een eigen Git tool. Kies voor het maken van een Nieuw Project. Geef het een naam en zet de zichtbaarheid op Private. We willen ons nieuwe project niet zichtbaar hebben voor de wereld.

Github of een andere tool kunnen er iets anders uitzien

Tijd om een website op te zetten. Ik gebruik hiervoor Visual Studio Code (zie vorige blog artikel). En Laravel. Maar dat is natuurlijk helemaal niet nodig. Je kunt je eigen applicatie en eigen code gebruiken. Zelfs al een website die je al eerder hebt gemaakt.

Nu gaan we GIT opzetten.

We moeten nu wat commando’s ingeven. Daarvoor is een terminal nodig. Dat kan de command prompt zijn van Windows, of een terminal in de editor (zoals Visual Studio Code). Belangrijk is dat u in uw terminal naar de directory gaat waar uw website zich bevindt.

Daar gaan we dan. Als je niet weet wat je doet, geen probleem, dit moet maar eenmalig. En vaak geven websites als Github deze commando’s als je een project maakt.

Eerst zetten we gebruikersnaam en e-mailadres die je op je Github account gebruikt. Hierdoor “weet” je pc wie je bent.

git config --global user.name "USERNAME"
git config --global user.email "EMAIL"

Nu initiëren we een nieuw git project op je pc. Dit maakt de benodigde .git map aan.

git init

Daarna gaan we de link met Github opzetten. Hiervoor heb je een git adres nodig. Krijg je die niet meteen, klik dan op de clone link in je project. De link begint met “git”. Belangrijk, clone je project niet !! De link ziet er ongeveer zo uit: git@github.com:username/eigen-website.git

git remote add origin GIT LINK

Nu voegen we alle bestanden die we hebben toe aan je git project. De punt in het commando geeft aan dat je alles wil toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld ook git add index.html doen als je alleen dit bestand wil toevoegen.

git add .

Je ziet dat alle bestanden worden toegevoegd. Visual Studio laat ook een A zien in je bestand overzicht. Dit beteken dat dat bestand is toegevoegd aan je project.

Nu gaan we een commit maken. Met een commit zeg je, ik ben klaar met wat ik aan het doen ben. Het maakt een moment opname van je project. Je kunt altijd terug gaan naar een eerdere commits. Daarom zijn duidelijke omschrijvingen belangrijk. Zo herken je wat er gebeurd is. De eerste commit heet traditioneel vaak “Initial Commit”. Daarmee zeg je dat het de eerste is.

git commit -m "Initial commit"

We zijn er bijna. Nu moeten we je je bestanden uploaden naar Github. Dat doen we met het Git Push commando. Je moet aangeven welke Branch je gebruikt. De Master Branch die we willen maken wordt standaard al aangemaakt. De origin in het commando geeft aan dat we de master branch op Github gebruiken.

git push -u origin master

Er wordt om uw wachtwoord gevraagd. Daarna worden alle bestanden geupload.

Soms wordt het wachtwoord niet geaccepteerd. Als dit helpt kan het zinvol zijn de https link te gebruiken i.p.v. van de git link. U vindt deze onder clone project. Vervang de link met het volgende commando:
“git remote set-url origin https-link” en push het project opnieuw.

Blijft over het maken van de Develop Branch. En deze pushen we ook naar Github. Dit doet u met het volgende commando:

git checkout -b develop
git push origin develop 

Ging dat sneller ? Dat klopt. Want niet de hele website is geüpload. Doordat we een commit hebben gemaakt worden alleen de verschillen met de vorige commit geüpload. En die zijn er niet (develop is namelijk nog een exacte kopie van master). Dit bespaard een hoop ruimte en geeft snelheid.

Dat is het voor vandaag. In het volgende Blog gaan we de website upload naar de Agics server. En ja, met git !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *