GIT Introductie

Geplaatst door

Wellicht heb je wel eens van GIT of GITHUB gehoord. Het is een tool die ontwikkeld om in een team aan een project te werken. Als je net als velen zelf websites bouwt, zie je wellicht het nut er niet van in.

Dit is het eerste artikel in een serie van ontwikkelaars blogs. Hierin leggen we ontwikkelaars, amateur en professioneel, uit hoe agicshosting u kan helpen met uw project.

Wat is GIT en waar wordt het voor gebruikt

Wellicht heb je wel eens van GIT of GITHUB gehoord. Het is een tool die ontwikkeld om in een team aan een project te werken. Als je net als velen zelf websites bouwt, zie je wellicht het nut er niet van in. Of wellicht is de technische beschrijving en tutorials niet aan je besteed. Zelf heb ik veel pogingen gedaan om met GIT te beginnen, en de tutorials waren vaak te ingewikkeld. Uiteindelijk stopte ik er dan maar mee. Totdat een ontwikkelaar me uitlegde hoe ik GIT kon gebruiken met mijn eigen projecten. En nu kan ik niet meer zonder.

GIT is een versie controle systeem. Het heeft een aantal eigenschappen die voor elke ontwikkelaar zinvol zijn.

Verschillende versies van dezelfde website

Wellicht heb je een website en besluit je een wijziging aan te brengen. Bijvoorbeeld aan de index.html pagina. Maar je wilt je oude bestand nog niet weggooien. Dus wat doe je? Je hernoemt het index2.html, index_oud.html ? Of maak je een kopie van de hele webmap? Ik heb dat allemaal gedaan. GIT kan dit voor je doen. Je kunt twee versies van je website hebben en er eenvoudig tussen schakelen. En als je klaar bent voeg je de twee versies samen.

Samenvoegen

Een van de krachtigste tools is de mogelijkheid om al die versies weer samen te voegen. Elke versie wordt in GIT een Branch genoemd. Je hebt je huidige versie (branch A) en de versie die je aan het bewerken bent (Vranch B). Ben je klaar dan voeg je alles weer samen in Branch A en verwijderd B. Mocht je echter in Branch A ook wijzigingen hebben aangebracht dan kan GIT deze mooi samenvoegen. Zelfs als de wijzigingen in hetzelfde bestand zijn gemaakt! Dat maakt GIT zo’n krachtige tool.

De Branch vormt de basis van GIT. Het plaatje hieronder laat dat zien. De oranje lijn is je website zoals die online staat. Je kunt er voor kiezen om een nieuwe Brach te maken voor elke wijziging. En uiteindelijk komen ze weer terug in het origineel. Je voegt ze samen (Merge in GIT-terminologie). Zoals je ziet kunnen de branches op verschillende momenten worden samengevoegd. GIT zorgt dat alles werkt.

bron: cpanel.com

Terug in de tijd

Wel eens een wijziging gemaakt die je website onbruikbaar maakte? En toen een ticket gestuurd naar je hoster om een back-up terug te zetten? GIT houdt een kopie, een snapshot, bij van elke wijziging van je website. Je kunt terug naar elk moment in de geschiedenis. En als je wilt ook weer terug naar het heden. Het is alsof je een tijdmachine hebt.

Werken op verschillende pc’s.

Werk je aan je website op verschillende systemen? Hoe zorg je dat je altijd de laatste versie hebt van je website? Alles in de cloud? Of op een netwerk schijf? GIT maakt je bestanden beschikbaar via internet over de hele wereld. Alleen voor jou, alleen voor je team of zelfs voor iedereen.

Nieuwsgierig geworden ? We gaan aan de slag

Wat heb ik nodig

Wat heb je nodig? Ten eerste een website editor. Die heb je waarschijnlijk al. Maar ben je nieuwsgierig? Ik gebruik zelf Visual Studio Code. Het is van Microsoft en het is gratis. En het heeft een serie tools die je leven makkelijk maakt zonder over-gecompliceerd te zijn. Ook ondersteund het GIT. Maar je kunt elk programma gebruiken wat je wilt.

Ten tweede heb je GIT nodig. Ook dat is gratis. Download en installeer GIT voor Windows van deze lokatie: https://git-scm.com/ . Gebruik je Visual Studio Code? Dan heb je GIT-ondersteuning direct van je tool. Maar dat is niet nodig.

Ten derde heb je een git server nodig. Deze host je bestanden en maakt deze beschikbaar overal op de wereld. De meest gebruikte, is Github.com (opnieuw van Microsoft). Het gratis plan is prima voor als je begint. Maar er zijn er meer beschikbaar. En je kunt zelfs je eigen versie installeren op een server. Het is aan jou.

Opzet

Ik raad aan om met een simpele opzet te beginnen. Dit is een opzet die ik zelf ook nog heel veel gebruik. We maken twee Branches.

 1. Master de versie die de website vertegenwoordigd zoals die online staat.
 2. Develop de versie die de website vertegenwoordigd die je ontwikkeld.

Hiermee maak je wijzigingen in je Develop Branch. Ben je tevreden, dan Merge je je wijzigingen samen met de Master branch en zet je de website online. Je maakt vervolgens een nieuwe Develop Branch waarin je je nieuwe wijzigingen maakt.

Gaat er iets verkeerd? Dan kun je je Develop Branch “weggooien”. Je verwijdert de Develop Branch, maakt een kopie van je Master Branch en noemt deze Develop. Je hebt dus altijd een veilige, werkende kopie beschikbaar.

In het volgende Blog artikel ga ik uitleggen hoe we dit allemaal gaan doen. Ik hoop je dan te zien.

3 reacties

 1. Pingback: Git opzetten.
 2. Hello wouⅼd you mind ⅼetting me know which webhost you’re working with?
  Ι’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must ѕay this
  blog ⅼoads a lot faster then most. Can you recommend a
  good web hosting pгovider at а fair prіce? Mаny thanks,
  I appreciate it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *